Off Road Vinç

Off Road araçlarında olması gereken en önemli aksesuarlardan biridir, Off Road Vinçleri. Arazinin zorluk derecesine ve yaptığınız off road leveline göre off road aksesuarları değişkenlik gösterebilir. Bazı aksesuarlar gerekmeye bilir. Ancak Vinç’siz off road aracı olmaz. Arazinin seviyesi ne olursa olsun, araçlarımızda ilk bulunması gereken aksesuar vinçlerdir.

Off Road Vinçleri farklı birçok marka tarafından üretilmektedir. Şüphesiz Warn bunların en başında gelen vinçtir. Kalitesini tüm dünyaya kanıtlamış olan bu markadan sonra diğer off road vinçleri sıralanılabilir. Off road vinç marka ve modelleri hakkında detaylı yazılarımız, ilk olarak temel off road aksesuarları tanımladıktan sonrasında sitemizde yayınlanacaktır. Off Road Vinç markaları, özellikleri, kalite ve fiyat kıyaslamaları hakkında ilerleyen günlerde yazılar yazacağım. Ama şimdilik şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki, piyasada ki her ürüne güvenmeyin. Çünkü off road sert bir spordur ve vinç ihtiyacımız olduğunda bizi kurtaracak en önemli off road modifiye ürünüdür.



Off Road Vinç Seçimi: 


Off Road araçlarınızda vinç seçimi yaparken çok dikkatli olmalı ve aracınızın karakteristik yapısına göre vinç tercih etmelisiniz. Vinçler Libre denilen bir ölçü birimiyle sınıflandırılır. Libre veya diğer adıyla LBS Amerika’da kullanılan ağırlık ölçü birimidir. Libre hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak için; Wikipedia Libre sayfasını inceleyebilirsiniz.

1 Libre (LBS) = 453,59237 gram’dır. Yani 1 Kg = 2,2 LBS’ye tekabül etmektedir. İşte off road vinç tercihinizi yaparken hesaplamanız gereken en önemli kriter budur. Off road araçlarının üzerine eklenilen ek donanımlar yüzünden ağırlıkları fabrik çıkış ağırlıklarından çok daha fazladır. Hemen her off road aracının kendine özgün donanımları, aksesuarları vardır. Tabi hal böyle olunca her aracında kendine özgü bir ağırlığı vardır. En sağlıklı ölçümü aracınız off road donanımı bitmiş halini tarttırarak bulabilirsiniz.

Aracınızın ağırlığını ölçtükten sonra onu 6,4 değeriyle çarpmalısınız. Bunun nedeni, aracın arazide battığında maksimum sürtüneceği yerde, oluşabilecek ağırlığını yaklaşık olarak hesaplamaktır. Yani aracınızın ağırlığını 6,4 ile çarptığınızda; hem KG birimini Libre’ye çevirmiş oluyorsunuz, hem de aracın arazide maruz kalabileceği maksimum sürtünme kuvvetini hesaba katıyorsunuz. Off Road Vinç alırken bu anlattığım 6,4 sürtünme katsayı değeri; tüm dünyada kabul edilmiş bir kriterdir. Bu değere göre off road vinçlerinizi seçebilirisiniz.

Off Road Vinç Libre değeri Hesaplaması: 


  • Aracımuzın off road aksesuarları takılı ağırlığı: 2300 Kg olsun. 
  • Off Road Vinç Libre Değeri: 2300 Kg X 6,4 = 14700 Libre’dir. 
  • LBS değeri 14700 çıkan bir aracın alması gereken vinç ölçüsü ise, 16800 LBS’dir.

Off Road Vinçleri genelde; 7000 LBS, 9000 LBS, 12000 LBS, 16800 LBS gibi değerlerle satılmaktadır. Yukarıda anlatılan değerler dünya tarafından kabul edilmiş kriterler olup, ülkemizde araçların vinç değerleri hesaplanırken ağırlık direk 2,5 ile çarpılır sonrada 2 ile çarpılarak Libre (LBS) değeri hesaplanır.

SONUÇ: 


Eğer bir off road aracınız var ve vinç almayı düşünüyorsanız. Öncelikle bu işi bilen insanlarla sohbet etmenizi öneririm. Bu sadece off road vinç konusunda değil, tüm off road aksesuarları için geçerlidir. Piyasada çok fazla gerçek libre değerini göstermeyen vinçler bulunmaktadır. Off road vinçleri bu markalar ve üzerindeki yazan LBS değerlerinden daha çok, kullanıcıların görüş ve önerileri dikkate alınarak seçilmelidir.

Off Road Vinç kullanımı, teknikleri ve bakımı ise ayrı konulardır. Bu konularda ilerleyen günlerde açacağım başlıklar içerisinde detaylı bilgiler vereceğim. Offroadaksesuar.Blogspot.com sitesi; Off Road Vinç başlıklı yazımızın sonuna geldik. Sitemizde bir önceki Off Road Aksesuar Sitesi hakkında açıklama yapmıştık. Dilerseniz bu makalemizi okuyabilirsiniz.

0 yorum:

Yorum Gönder