Off Road Snorkel

Merhaba Off Road Aksesuar Sitesinin Değerli Okurlar... 

Bu blog sayesinde sizlere ilk önce Off Road araçlarında kullanılan parçaları işlev, özellik ve arazi kullanımlarına göre anlatacağım ardından da, bu parçaları hangi markaların ürettiğine ve Off Road Aksesuar’ına nereden sahip olabileceğimiz gibi konulara değineceğim. Off Road Snorkel başlıklı yazımda, Snorkel Nedir? Snorkel Ne İşe Yarar? Snorkel Nasıl Çalışır? Gibi sorulara cevap vereceğim. Bu sayede Off Road’a yeni heves eden arkadaşlarımızın bilgileneceğini düşünüyorum. Evet, söz fazla uzatmadan yazımıza başlayalım o zaman;

Snorkel Nedir? 

Snorkel; iki hava girişi olan bir borudur aslında. Tek ucu off road aracının hava filtresine bağlanırken, diğer ucu aracın en yüksek noktasına kadar ulaşır. İşte Snorkel’in aracımızın motoru için verdiği hayati önemde burada başlar.

Off Road gezilerinde doğanın önümüze nasıl engeller çıkaracağını kestiremeyiz. Bir orman yolundan giderken önümüze derinliğini bilmediğimiz bir su birikintisi çıkabilir. Snorkel aksesuarı olmayan bir araçla buraya girmek, çok büyük bir risktir. Eğer suyun derinliği motorun hava alan ızgaraya ulaşırsa, aracınızın motoru hava yerine su emer ve saniyede tüm pistonları kopartır. Su emmiş ve pistonları kol çıkartmış bir motoru tamir etmek ise, neredeyse motoru sıfırdan yapmak gibidir. İşte snorkel bu yüzden araçlarımızda hayati önem taşır.

Snorkel Nedir? Sorusuna cevap verdiğimize göre ikinci sorumuza geçebiliriz;

Snorkel Ne İşe Yarar? 

Snorkel yukarıda bahsettiğim derin su geçişlerinde, su seviyesi motorun havalandırma ızgarasına geldiğinde aracınızın motorunun havayı snorkelin diğer ucundan, yani aracınızın en tepe noktasından almasını sağlar. Yani su geçişlerinde snorkelsiz araçlar hava yerine su emerken, snorkeli olan aracın motoru hava emmeye devam eder.

Bu konuda sorabilirsiniz, aracın snorkel olsa da su seviyesi motorun hava ızgarasını ve dolaylı yoldan hava filitresine geldiğinde motorun su emmesi gerekmez mi diye. Bu sorunun cevabı aslında basit bir fizik kuralından ibarettir. Bu durumda motor daha kolay emebileceği tarafı, yani havayı seçer.

Snorkel ne işe yarar? Sorusuna cevap verdiğimize göre yazımın başlığında belirttiğim üçüncü soruya geçebiliriz;

Snorkel Nasıl Çalışır? 

Snorkel’in çalışması için her hangi bir mekanizması yoktur. Yukarıda da bahsettiğim gibi motorun tamamen daha kolay emebileceği tarafı seçmesi, snorkelin çalışma prensibini oluşturmaktadır. Bu durumda her hangi bir pimaş borusundan imal edilen snorkel ile binlerce TL verilerek alınan snorkel aynı görevi görür. Aradaki tek fark görsellik ve kalitedir.

Off Road Snorkel başlıklı yazımda Snorkel Nedir? Snorkel Ne İşe Yarar? Ve Snorkel Nasıl Çalışır? Gibi sorulara dilimin döndüğünce cevap vermeye çalıştım.

Off Road Aksesuar sitesinde yayınlanan Off Road Tamponu isimli makalemde; off road tamponları ve off road aksesuar konularında hakkında bilgiler vermiştim.

Böylelikle bir yazımızın daha sonuna geldik değerli Off Road Aksesuar okurları, bir sonraki makalemizde görüşmek dileğiyle. Çamurunuz Bol Olsun!

 

0 yorum:

Yorum Gönder