Roll Cage Nedir? | Roll Cage’nin Önemi

Merhaba Off Road Aksesuar Blog okurları. 

Bu yazımda sizlere Roll Cage’nin önemi konusundan bahsedeceğim. Özellikle off road araçlarında en çok ihmal edilen, dikkate alınmayan veya ihmal edilen Roll Cage aslında araçlarımızı modifiye etmeye başladığımız da ilk yapmamız gereken uygulamaların başında gelmektedir. İlk olarak bilmeyenler için İngilizce kökenli olan Roll Cage’nin ne anlama geldiğini, ardından da Roll Cage’nin önemi konularına değineceğim.

Roll CaGe Nedir? 


İngilizce bir kelime olan Roll Cage’in dilimizdeki kelime anlamı “Yuvarlanma Kafesi” dir. Off Road esnasında oluşabilecek takla, yan yatma gibi durumlarda aracın tavanının çökmesini önleyen off road aksesuar çeşidi olarak tanımlanabilir. Aslında off road aksesuarı demek yanlıştır. Off Road’da olmazsa olmaz bir araçtır Roll Cage. Bu bağlamda Roll Cage için; off road araçlarımızın güvenlik tedbiri veya güvenlik parçası demek daha doğru olacaktır.

Roll Cage’nin Önemi: 


Roll Cage; off road araçlarının takla atma durumlarında hayati önem taşımaktadır. Normal trafikte emniyet kemeri ne ise, off road sporu içerisinde de Roll Cage odur diyebiliriz. Araçlar takla atma esnasında direklerin eğilmesi ve tavanın çökmesi durumları oluşmaktadır. Roll Cage bu durumda mevcut direkler eğilse bile aracın tavanının araç içindekilerin üzerine çökmesini engelleyen bir güvenlik parçasıdır.

Dünyada bazı marka ve modeller için hazır Roll Cage seçenekleri bulunsa da, ülkemizde henüz bu ürüne gerekli önem verilmemektedir. İsteyenler sanayide iyi bir demir ustası bulup bu parçayı araçlarına yaptırabilirler. Roll Cage yapımındaki en önemli nokta ise, kafesin imalatında kullanılacak çeliğin kalitesi ve işlenmesidir. Kaynaksız olarak çekme çelikten belirli bir projeye göre yapılmalıdır. Kafasına göre Roll Cage yaparım diyen ustaların sözlerine çok fazla itibar etmemek gerekir. İyi bir makine mühendisi tarafından hazırlanılmış proje üzerinden çıkılarak yaptırılan Roll Cage hayat kurtarır.

Umarım hiç birimiz Roll Cage’ye ihtiyaç duyduğu durumlar yaşamayız. Ancak birçok örneğini çoğumuzun gördüğü bu sahne, her hangi birimizin başına gelmeden; önlemimizi almalıyız. En azından dünyanın parasını verdiğimiz ve hiçbir işe yaramayan sözde off road aksesuarları’nı araçlarımıza takacağımıza; içten veya dıştan çelik kafesle araçlarımızın tavanını korumaya almalıyız.

Off Road Aksesuar sitemdeki bu yazıda Roll Cage Nedir? ve Roll Cage’nin Önemi hakkında kendi bildiklerimi anlatmaya çalıştım. Umarım faydalı bir içerik olmuştur. Hoşça Kalın… 

Bir önceki; Off Road Vinç başlıklı yazımı okudunuz mu?

0 yorum:

Yorum Gönder