Off Road Şnorkel

Off Road gezilerinde doğanın önümüze nasıl engeller çıkaracağını kestiremeyiz. Bir orman yolundan giderken önümüze derinliğini bilmediğimiz bir su birikintisi çıkabilir. Snorkel...

Off Road Vinç

Off Road araçlarında olması gereken en önemli aksesuarlardan biridir, Off Road Vinçleri. Arazinin zorluk derecesine ve yaptığınız off road leveline göre off road aksesuarları değişkenlik...

Yükseltme Kitleri

Yükseltme Kitleri genellikle 2 inç (50mm), 4 inç (100mm), 6 inç, 8 inç ve 10 inç olarak imal edilmektedir. Ancak her marka araç için bu kadar seçenek yoktur. Aracın fabrika ayarlarından...

Bolu Off Road Kulübü ve Web Sitesi

Merhaba değerli off road aksesuar okurları; bu yazımda sizlere cennet şehrimiz Bolu’nun nadide off road kulübü olan Boloff ve web sitesi hakkında bilgiler vereceğim. Bolu Off Road Kulübü 2006 senesinde resmi olarak kulüp olmuş; ülkemizin en eski off road kulüplerinden biridir. Bolu Doğa Sporları ve Off Road Kulübü adıyla, 2006 senesinden bu yana sayısız organizasyona imza atmış kulüp; 2011 senesinin sonralarında resmi web sitesini kurmuş ve internet mecrasında aktif olarak yayın hayatına başlamıştır. Geçen gün 1. yaşını kutlayan Boloff.com internette yayın yaptığı bir yıl içerisinde alanında birçok haber ve duyurunun ilk ağızdan off road severlere iletmiş.


Türkiye’de off road sporuna en elverişli arazi yapılarından biri şüphesiz Bolu ilidir. 4 yanı dağlarla kaplı olan bu yeşil şehir, eşsiz doğasıyla her zaman doğaseverlerin ve offroadcuların ilgi alanı olmuştur. Bolu’nun engebeli ve el değmemiş ormanlık arazisi; uzun süren kış iklimi ile birleştiğinde ise, off road yapmak için müthiş bir alan oluşturmaktadır. Bolu Off Road Kulübü elindeki şehrin değerini bilerek, onu koruyarak ve doğaya zarar vermeden yıllardır; off road sporu ve doğa sporlarına destek vermektedir. Ülkemizde hem organizasyon, hem off road oyunu, yarışı gibi alanlarda; hem de internet mecrasında bu şekilde destek veren Boloff’u tebrik eder, başarılarının devamını dilerim.

Blog sitemdeki Bolu Off Road Kulübü ve Web Sitesi başlıklı makalemin böylelikle sonuna gelmiş bulunuyorum. Bir önceki yazım Toyota 4x4 Araçlar Blog Sitesi başlığında sizlerle beğendiğim bir blog sitesinin tanıtımını yapmıştım. Dilerseniz bu makalemi de inceleyebilirsiniz. Bir sonraki yazımızda yine Off Road Aksesuar sitesinde buluşmak ümidiyle, Hoşça kalın…

Toyota 4x4 Araçlar Blog Sitesi

Merhaba değerli Off Road severler;

Bildiğiniz gibi web sitemizde 4x4 araçların arazi modifikasyonlarında kullanılan off road aksesuar parçalarının tanıtımlarını yapmaktayız. Bu yazımda ise; 4x4 araç severlerin ve Toyota sevdalılarının ilgisini çekebilecek bir blog sitesinin tanıtımı yapacağım. Web sitesi aynı Off Road Aksesuar gibi blogspot üzerinden hizmet vermekte. Konusu ise; Toyota 4x4 araçlarının tanıtımları üzerine.

Toyota markasının arazi için ürettiği 4x4 modellerinin hemen hepsinin tanıtımını ve özelliklerini bulabileceğiniz bu blog sitesinde, yeni nesil Toyota 4x4 araçları ve nostaljik araçlarının öykülerini, özelliklerini öğrenebileceğiniz yayınlar yapılmaktadır. Toyota’nın dünyaya damgasını vuran Land Cruiser’in 20 serisinden başlayıp, vx200’e kadar uzanan öyküsündeki tüm modelleri bu blog içerisinde bulabilirsiniz. Bu konuda ülkemizde WikiPedia’dan sonra tek Türkçe kaynak olma niteliğini taşıyan Totota 4x4 Blog Sitesi'ni tüm ilgililerine tavsiye ederim.

Toyota 4x4 Araçlar Blog Sitesi yayın hayatına başlayalı henüz üç ay olsa da şimdiden belirli bir okur kitlesine ulaşması nedeniyle dikkatimizi çekmiş; Off Road Aksesuar sitesi okurlarının da dikkatini çekeceğimizi düşündüğümüzden dolayı sizlerle paylaşmak istedik. Web sitesinin adresi; http://4x4toyota.blogspot.com/

Bugün Toyota 4x4 Araçlar Blog Sitesi başlığı altında sizlere, kaliteli ve sadece Toyota markasının arazi modelleri hakkında bilgiler bulabileceğiniz, araçların özelliklerini ve fotoğraflarını inceleyeceğiniz bir web sitesinin tanıtımını yaptım. Umarım beğendiğiniz bir blog sitesi olmuştur.

Off Road Aksesuarları web sitesindeki bir önceki Vinç Makarası hakkındaki yazımızda; off road yaparken hayati önem taşıyacak olan bir aksesuarın tanıtımını yapmıştık. Bu yazımızı okumadıysanız, okumanızı öneririz. Saygılar…

Vinç Makarası

Merhaba Değerli Okurlarımız;

Bu yazımda off road yaparken en çok ihtiyaç duyacağımız aksesuarlardan biri olan Vinç Makarası hakkında bilgiler vereceğiz. Birçoğumuzun aklına bile gelmeyen vinç makarası, arazide hiçbir parçanın yapamayacağı işler yaparak, araçlarımızı kaldığı yerden kurtarmamızı sağlayabilir. Bu nedenle önemli olan vinç makarası, arazi araçlarında kesinlikle bulunması gereken off road aksesuarları başında gelmektedir.

Off Road Vinç ile beraber çalışan bu parçanın görevi; vince binen yükü indirgemektedir. Fizik derslerini hatırlayanlar, sabit makara sistemini de büyük ihtimalle hatırlarlar. Yükü yarıya indirgeyen sabit makara sisteminin, gerçek hayatta uygulamalı örneği vinç makarası olarak gösterilebilir.

Vinç Makarası kullanımı kolay ve pratiktir. Öncelikle arazide sabit bir nokta bulunur. Ardından makaranın arkası, strap vasıtasıyla sabit noktaya bağlanır. Aracımızdan gelen vinç halatı ise, makaradan geçirilerek, tekrar aracımızın tamponuna bağlanır. Böylelikle vincimiz daha az enerji harcayarak, daha çok iş yapmış olur. Basit bir fizik kuralıyla çalışan vinç makarasının en önemli görevi; aracımızın vincinin gücünün yetmediği durumlardır. Bu durumlarda, vinç makarası kullanılarak; off road vincinden aldığımız iş gücü iki katına çıkartılabilir.

Vinç makarası birçok firma tarafından üretilmekte olup, fiyatları gayet ucuzdur. İhmal edilen Off Road Aksesuarları başında gelen vinç makarasını, 4x4 araçlarımızın modifikasyon işlemlerinin tamamlanmasının ardından hemen aracınıza koymanızı öneririm. Hiç işe yaramayacağını sandığını makara, gün gelir sizi battığınız yerden kurtaracak tek aksesuar olur.

Bugün off road vinç ve ona bağlı olarak çalışan bir aksesuar olan vinç makarası hakkında kısa bilgiler verdik. Umarım bu işlere yeni başlayan arkadaşlarımızın, yararlanabileceği bir makale olmuştur. Farklı off road aksesuar tanıtımları içerisinde yine bu sitede görüşmek dileğiyle, Hoşça kalın.

Blog sitemizdeki bir önceki makalemizde SlideBar – Yan Basamak hakkında bilgiler verilmektedir.

SideBar (Yan Basamak)

Merhaba değerli okurlarımız; Bu yazımda off road araçlarında olmazsa olmaz bir aksesuar olan SideBar hakkında bilgiler vereceğim. Yan Basamak anlamına gelen sidebar, arazide birden çok fonksiyona sahip off road aksesuarları arasındadır.

Off road araçlarına engelleri daha rahat aşabilmek ve kanallı yollarda aracımızın karnının oturmaması için daha büyük lastik takmak hedeflenir. Standart lastik ebadımızı büyütmek içinse ile olarak aracın süspansiyon sisteminin değiştirilmesi ve akabinde birçok mekanik parçanın değiştirilmesi gerekmektedir. Yükseltme kitleri ve büyük off road lastikleri araca uygulandığında ise; kişilerin araca binmesi ve inmesi zorluk kazanmaktadır. SideBar işte bu noktada, yan basamak görevi yapmakta ve off road araçlarına rahat binilip inilmesini sağlamaktadır.

SideBar demirden yapılan ve aracın direk şasesine bağlanan bir parçadır. Eğer aracımıza hazır yan basamak almayacak ve yaptırma kararı verdiysek; sidebar sağlamlığının test edildiği borulardan yapılmalıdır. SideBar arazide kolay bükülen bir borudan imal edilirse, şimdi anlatacağım işlevlerini tam olarak yapamaz.

SideBar (Yan Basamak) sadece araca binmek için kullanılan bir aksesuar değildir. Arazide zor şartlarda lastiğimiz patladığında, Hi Jack’i koyabileceğimiz ve aracı kaldırabileceğim güçlü bir elemandır. Ayrıca, arazide yanal eğimlerde aracın kaya, taş gibi doğal yapılara vurarak kaporta zararı almasını önleyen; yan yüzeydeki ilk temas elemanıdır.

Farklı görevleri olan sidebar bu görevlerinden dolayı off road araçlarının vazgeçilmez aksesuarıdır. SideBar için birçok markanın hazır üretimi ülkemizde bulunmaktadır. Ayrıca yan sanayi ve özel yapım sidebar üretimleri de farklı marka off road araçları için yapılmaktadır. Bu konudaki tercih ise tamamen kullanıcının kişisel zevk ve maddi beklentileriyle alakalıdır. SideBar bir off road aksesuar çeşidi değil, arazi araçları için zaruri bir parçadır. Bu nedenle görünümünden daha çok işlevselliği ve sağlamlığı önemlidir.

Off Road Aksesuarlar tanıtımları yaptığımız bu blog sitesinde bugün SideBar (Yan Basamak) parçası hakkında bilgiler verdik. Farklı fonksiyonları olan ve off road araçları için zaruri elemanlar arasında yer alan SideBar kullanımı ve işlevleri konusuna kısaca değindik. Umarım faydalı bir makale olmuştur.

Blog sitemizdeki bir önceki Araç Yanı Tente isimli off road aksesuar tanıtımını okudunuz mu?

Araç Yanı Tente

Merhaba Değerli Okurlarımız; 

Bu yazımda off road araçlarında sevilerek kullanılan bir aksesuar olan Araç Yanı Tente ve özelliklerinden bahsedeceğim. Aracın yanına monte edilen bu aksesuar, genellikle 2m x 2m veya 2m x 2.5m ebatlarında olmaktadır. Açıldığında sizlere 2 – 2.5m arasında bir alan sağlayan araç yanı tente; sizlerin güneşten, yağmurdan ve hatta etrafını çevirerek kar ve soğuktan korunmanızı sağlar.

Araç Yanı Tente ülkemizde satılmaya başlayalı henüz 1 – 2 yıl olmasına karşın, kişisel çevremdeki birçok araçta bulunan bir off road aksesuarıdır. Aslında tam olarak off road aksesuarları kategorisinde yer aldığını söyleyemeyiz, aracın arazi kullanımına bir faydası yoktur. Hatta zararı bile vardır diyebiliriz. Bu yüzden araç yanı tente aksesuarını, kamp araçlarının aksesuarları kategorisine koymak daha mantıklı olur. Ancak ülkemizde kamp ve off road araçları ayrımı çok fazla yapılmıyor. Gelir durumuyla birebir alakalı olan bu neden yüzünden; insanlar off road araçları ve kamp araçlarını aynı araçta yapmaya çabalıyor.

Bu ürün birçok marka tarafından üretilmekte olup, bazı markalar araç üstü çadır ile beraber takım halinde satmaktadır. İki ürün aynı anda açıldığında ise, gayet başarılı bir uygulama oluyor. Doğada kamp atmayı severler için iki ürünün takım halinde alınması, kişinin kamp alanındaki konforu ve rahatlığı açısından fayda sağlayacaktır.

Ülkemizde hem araç yanı tente hem de çadır imal eden firmalarda bulunmaktadır ki; bence yüksek fiyata ürün alacağınıza bu kişilerle irtibata geçerek ürün sipariş edebilirsiniz. Gezenbilir forumu içerisindeki konularda bu tarz off road aksesuarları imal eden birçok firma bulunmaktadır. Ben birkaç imalatçının araç yanı tente uygulamasını inceledim. Gayet başarılı, hatta markalı ürünlerden çok daha iyi diyebilirim.

Off Road Aksesuarları blog sitemizde böylelikle bir ürün tanıtımının daha sonuna gelmiş bulunuyorum. Bugün Araç Yanı Tente başlığı altında sizlere bu ürünün özellikleri, kullanım alanlarının bahsettim. Özellikle kamp atmayı sevenler için mükemmel bir aksesuar olan bu ürünün artı ve eksilerini dilimin döndüğünce değinmeye çalıştım.

Blog sitemizdeki bir önceki; Hi Jack Kriko başlıklı ürün tanıtımımızı okumadıysanız, linkin üzerine tıklayarak aksesuar hakkında bilgi alabilirsiniz. Bir sonraki yazımızda görüşmek dileğiyle, Hoşça Kalın.

Hi Jack Kriko

Merhaba Değerli Okurlarım; Off Road Aksesuarları sitesinde yeni bir ürün tanıtımı ile daha karşınızdayım. Bu yazımın konusu Off Road Kriko yani Hi Jack. Arazide yol alabilmek için modifiye edilen off road araçlarındaki en önemli değişiklik aracın yüksekliğidir şüphesiz. Aracın karın yüksekliği, standart ölçülerinden fazlalaştığı zaman ise; aracınızda beraber gelen kriko boyu aracı kaldırmaya yetmemektedir. Ayrıca arazide aracın lastiğini değiştirmeniz gereken durumlarda aracın altına giremeyeceğiniz, standart krikoyu kullanamayacağınız durumlar olacaktır. İşte bu durumlar için Hi Jack Kriko önemli ve kesinlikle aracımızda bulunması gereken bir aksesuardır.

Hi Jack; ismini İngilizce’de "High" ve "Jack" kelimelerinin bir arada kullanımından almaktadır. High sizlerinde bildiği gibi yüksek anlamına gelmektedir. Jack ise ağır yükleri kaldırmaya yarayan alet, mekanizma gibi anlamları taşımaktadır. Buna göre Hi Jack kelimesini yüksek, büyük kriko anlamlarında kullanabiliriz.

Hi Jack Kriko; arazide üç amaç için kullanılmaktadır. Bunlardan bir tanesi, aracın lastiğini değiştirmek için aracı kaldırmamız gereken durumlarda. Bir diğeri aracımız battığı zaman aracın boşta olan tekerini havaya kaldırarak tekerin altını doldurmamız gerektiği durumlarda. Sonuncusu ise; vinçlerin işe yaramadığı veya off road vinç ekipmanında oluşabilecek arıza durumlarında manuel vinç olarak kullanılmak için, Hi Jack kesinlikle off road aracımızda olması gerekli bir aksesuardır. Belki de sezon içerisinde bir kere bile kullanmayacağınız Hi Jack; yeri geldiğinde hayat kurtaracak, sizi dağdan evinize geri dönmenizi sağlayacak en önemli aksesuarların başında gelmektedir. Bu yüzden araçlarımızın modifiye işlemi başlatıldığında ilk tedarik etmemiz gereken Off Road Aksesuarları başında gelmektedir.

Hi Jack, off road aksesuarları satan firmalarda bulunan bir üründür. Farklı firmalar tarafından üretilmektedir. Genellikle 48 inç ve 60 inç’lik modelleri tercih edilmektedir. Bu hususta aracınıza Off Road Kriko alacaksanız; kesinlikle ilk olarak aracınızın yan basamak ve tampon yüksekliğini ölçmeli, ardından bunu arazide aracın yan durabileceği durumlar için hesaplamalı ve ona göre Hi Jack tercihinizi yapmalısınız. Genel olarak 35 inç lastikli araçlara kadar olan yüksekliklerde 48 inç’lik Hi Jack modeli yeterli olmaktadır.

Off Road Aksesuarları sitemde bir ürün tanıtımının daha sonuna gelmiş bulunuyorum. Off Road Kriko anlamına gelen Hi Jack Kriko hakkında bilgileri bu yazı içerisinde sizlerle paylaştım. Ülkemizde ihmal edilen bu aksesuar bence kesinlikle araçlarınızda bulunması gereken off road aksesuarları arasında yer almaktadır. Hi Jack ürünlerinin fiyatları ise 200 TL ile 500 TL arasında değişmektedir. Bu fark tamamen marka ve kaliteden oluşan bir farktır. Ben henüz Hi Jack kullanımında sıkıntı çıkartan bir ürün görmedim. Bu ürün konusunda tercih tamamen kullanıcıya kalmıştır.

Sitemizdeki bir önceki; Araç Üstü Çadır isimli makalemizde; araç üstü çadırlar, kamp, offroadcu ve off road gibi konulara değinmiş ve Araç Üstü Çadır aksesuarı hakkında bilgilerimi sizlere aktarmaya çalışmıştım. Vaktiniz varsa bu yazımı da okumanızı öneririm. Saygılar…

Araç Üstü Çadır

Merhaba Değerli Okurlarımız; 

Bu yazımda sizlere doğada kamp atarken en çok ihtiyacınız olan aksesuarlardan biri olan Araç Üstü Çadır hakkında bilgiler vereceğim. Off Road ve Kamp birbirinden ayrılamayan iki etkinliktir. Eğer bir yanınız off road yapmak istiyorsa; off road yaptığınız bu ekiple beraber doğada vakit geçirmek, beraber kamp atmak bir süre sonra hobiniz, hatta yaşam tarzınız haline gelecektir.

Araç Üstü Çadır ise kamp organizasyonlarında bence en önemli aksesuarlardan bir tanesidir. Off Road araçlarına uygulandığı için direk Off Road Aksesuar kategorisi içerisinde yer almaktadır. Normal çadırlara göre birçok avantajı bulunan araç üstü çadır ekipmanının fiyatlarının yüksek oluşu belirli bir kesimin istese de sahip olmamasına neden olmaktadır. Şimdi gelin Araç Üstü Çadırlar için avantaj ve dezavantajları beraber sıralayalım.

Araç Üstü Çadır Avantajları: 


Araç Üstü Çadırlar çıkmadan önce doğada kamp atmak için standart çadır alır ve yere kurardır. Ancak yere kurulan çadırlar, doğadaki canlılarında sizinle beraber olması anlamına gelmektedir. Yılan, kene, ayı, kurt gibi vahşi ve birçok kesim tarafından hoş karşılanmayan canlılar; direk yere kurulan çadırlar ile temas haline geçebilirler. Off Road ile Kamp tamamen ayrı iki organizasyon şekli olsa da, bir noktada kesişmektedir. Yalnız şu da bir gerçektir ki; off road sporu yapan insan ile sadece kamp yapan yani kampçı insan farklıdır. Ben birçok offroadcu tanıyorum kamp atmayı o kadar da sevmeyen. İşte bu insanlar için, araç üstü çadır muhteşem bir aksesuar olarak nitelendirilebilir. Ancak öyle insanlar tanıyorum, para verseniz araç üstü çadırda yatmaz. Üzerine de “delikanlı kampçının çadırı yerde olur der” İkisi tamamen bağımsız olgular olsa da, özellikle offroadcu kişiler için araçların üzerine kurulan çadırlar bence büyük avantajdır.

Araç Üstü Çadır, sizlere geceleri tehlikeli hayvanların ulaşamamasını sağlar. Yağmurdan sizleri korur, çamur olan toprakla çadırınızın ve sizlerin temas etmenizi önler. Kolay kurulum ve toplama şansı sağlar. İçleri normal çadırlara göre daha ferah ve rahattır.

Araç Üstü Çadır Dezavantajları: 


Her aksesuar veya kamp eşyasının avantaj ve dezavantajları bulunmaktadır. Araç Üstü Çadırlar içinde aynısı geçerlidir. Avantajlarını yukarıda sıraladığım bu aksesuar, off road araçları için en önemli etkenlerden biri araç ağırlığını olumsuz yönde etkilemektedir. Yakıtı arttırmaktadır. Aracın üzerinde taşındığı için aracın rüzgar ile temas eden yüzey alanını arttırmaktadır. Aracın ağırlık merkezini yukarı çekmektedir. Kısacası aracın dengesini bozmakta ve off road performansını birebir düşürmektedir.

Bahsettiğim bu avantaj ve dezavantajlar çok iyi şekilde analiz edildikten sonra araç üstü çadır aksesuarını off road aracınıza takıp, takmama hususunda fikir vermelisiniz. Kimisi doğada kendi aracıyla kamp yapmaktan daha çok zevk alır ki bu kişilere daha çok kampçı denilir. Kimisi ise, aracıyla zor yollarda ilerlemekten zevk alır ki bu kişilere de offroadcu denilir. Öncelikle offroadcu mu yoksa kampçımı olduğunuza karar vermelisiniz. Hafta da bir araziye çıkan ve hard off road yapan ve 3 ayda bir kamp atan biri için araç üstü çadır gereksiz bir aksesuar olacaktır. Normal çadırlara göre fiyatlarının bir hayli pahalı olması ise araç üstü çadırları için bir diğer dezavantaj konusudur. Ancak hemen her ay kamp atan ve senede birkaç kez off road yapan biri içinse araç üstü çadır mükemmel bir off road aksesuarıdır.

Bu karar ise tamamen kişinin kendi hobisi ve olaya nasıl baktığı ile alakalıdır. Off Road Aksesuarları sitesi olarak biz elimizden geldiğince sizlere off road aksesuarlar çeşitleri, özellikleri, avantaj ve dezavantajları hakkında bilgiler vermeye çalışıyoruz. Bu aşamadan sonra; en sağlıklı ve ihtiyaçları doğrultusunda parçalar, ekipmanlar alma kararını siz değerli okurlarımıza bırakıyoruz.

Böylelikle Off Road Aksesuarları sitemizdeki bir yazımızın daha sonuna geldik. Umarım faydalı bir makale olmuştur. Blog sitemizdeki bir önceki; Off Road Yükseltme Kitleri başlıklı yazımızı okumadıysanız bu makalemizi de incelemenizi öneririm.

Bir başka off road aksesuar tanıtım yazısında görüşmek dileğiyle, hoşça kalın.

Off Road Yükseltme Kitleri

Merhaba Off Road Aksesuar Sitesi Takipçileri. 

Bu yazımda Off Road Yükseltme Kitleri hakkında genel bilgiler vereceğim. Off Road araçlarının modifiyesinin ilk adımlarından olan yükseltme işleminde gerekli olan bu aksesuar birçok farklı marka tarafından üretilmektedir. Araçlarımıza yükseltme kiti taktırmamızın nedeni olan aracın karın kısmını yükseltmek ve arazide altının oturmaması sağlamak, tamamen kişinin off road leveline göre ayarlanılabilir bir modifiyedir. Bu level yükseltme kitleri için farklı seçeneklerin oluşmasına neden olmaktadır.

Yükseltme Kitleri genellikle 2 inç (50mm), 4 inç (100mm), 6 inç, 8 inç ve 10 inç olarak imal edilmektedir. Ancak her marka araç için bu kadar seçenek yoktur. Aracın fabrika ayarlarından uzaklaşmayacağı tek yükseltme çeşidi ise 2 inç yükseltmelerdir. Mevcut yay ve amortisörlerin yükseltilmesi yeterlidir. Belki fren hortumlarında ufak tadilatlar gerekebilir. Bunun dışında hemen tüm markaların 2 inç yükseltmesi sorunsuzdur. Özellikle 4 inç ve üzeri yükseltme kitleri kullanılacak araçlarda araçların yol tutuşları ve yüksekliğinden dolayı oluşan sorunlardan dolayı; araç asfalt kullanımından uzaklaşmaktadır.

Yükseltme Kitleri seçeneği olarak en şanslı marka şüphesiz Jeep’tir. Jeep’ler Amerika’da en çok kullanılan off road araçları olduğundan, ayrıca Amerika’da yapılan kaya off road’u için araçların artikülasyonu çok önemli olduğunda; farklı firmalar Jeep modelleri için farklı yükseltme kitleri ve seçenekleri geliştirmişlerdir. Jeep modellerin için yükseltme kitleri 12 inç’e kadar çıkmaktadır.

Yazımın başında da vurguladığım gibi yükseltme kitleri tercih edilmeden önce araca takılacak olan lastik boyutu belirlenmelidir. Off Road lastikleri belirlendikten sonra, yeterli artikülasyon boyutu hesaplanarak yükseltme kiti tercihi yapılmalı ve araca uygulanmalıdır.

Böylelikle Off Road Aksesuar başlıklı blog sitemdeki bir yazının daha sonuna geldik. Off Road Yükseltme Kitleri başlıklı yazımda sizlere bu kitlerin kullanım amaçları ve çeşitlerinden bahsetmeye çalıştım. Blog sitemde genel anlamda Off Road Aksesuarları tanımlandıktan sonra, marka ve modellerin detaylı olarak anlatımlarına girilecektir. Belirli bir süre daha genel tanımları yapacağım, ardından Off road Aksesuarları üreten firmaların tanıtımları ve ürettikleri malzemeleri sizlerle bu blog sitesinde paylaşacağım.

Off Road Aksesuar Blog sitemdeki bir önceki; Roll Cage Nedir? – Roll Cage’nin Önemi başlıklı makalemi okudunuz mu?

Roll Cage Nedir? | Roll Cage’nin Önemi

Merhaba Off Road Aksesuar Blog okurları. 

Bu yazımda sizlere Roll Cage’nin önemi konusundan bahsedeceğim. Özellikle off road araçlarında en çok ihmal edilen, dikkate alınmayan veya ihmal edilen Roll Cage aslında araçlarımızı modifiye etmeye başladığımız da ilk yapmamız gereken uygulamaların başında gelmektedir. İlk olarak bilmeyenler için İngilizce kökenli olan Roll Cage’nin ne anlama geldiğini, ardından da Roll Cage’nin önemi konularına değineceğim.

Roll CaGe Nedir? 


İngilizce bir kelime olan Roll Cage’in dilimizdeki kelime anlamı “Yuvarlanma Kafesi” dir. Off Road esnasında oluşabilecek takla, yan yatma gibi durumlarda aracın tavanının çökmesini önleyen off road aksesuar çeşidi olarak tanımlanabilir. Aslında off road aksesuarı demek yanlıştır. Off Road’da olmazsa olmaz bir araçtır Roll Cage. Bu bağlamda Roll Cage için; off road araçlarımızın güvenlik tedbiri veya güvenlik parçası demek daha doğru olacaktır.

Roll Cage’nin Önemi: 


Roll Cage; off road araçlarının takla atma durumlarında hayati önem taşımaktadır. Normal trafikte emniyet kemeri ne ise, off road sporu içerisinde de Roll Cage odur diyebiliriz. Araçlar takla atma esnasında direklerin eğilmesi ve tavanın çökmesi durumları oluşmaktadır. Roll Cage bu durumda mevcut direkler eğilse bile aracın tavanının araç içindekilerin üzerine çökmesini engelleyen bir güvenlik parçasıdır.

Dünyada bazı marka ve modeller için hazır Roll Cage seçenekleri bulunsa da, ülkemizde henüz bu ürüne gerekli önem verilmemektedir. İsteyenler sanayide iyi bir demir ustası bulup bu parçayı araçlarına yaptırabilirler. Roll Cage yapımındaki en önemli nokta ise, kafesin imalatında kullanılacak çeliğin kalitesi ve işlenmesidir. Kaynaksız olarak çekme çelikten belirli bir projeye göre yapılmalıdır. Kafasına göre Roll Cage yaparım diyen ustaların sözlerine çok fazla itibar etmemek gerekir. İyi bir makine mühendisi tarafından hazırlanılmış proje üzerinden çıkılarak yaptırılan Roll Cage hayat kurtarır.

Umarım hiç birimiz Roll Cage’ye ihtiyaç duyduğu durumlar yaşamayız. Ancak birçok örneğini çoğumuzun gördüğü bu sahne, her hangi birimizin başına gelmeden; önlemimizi almalıyız. En azından dünyanın parasını verdiğimiz ve hiçbir işe yaramayan sözde off road aksesuarları’nı araçlarımıza takacağımıza; içten veya dıştan çelik kafesle araçlarımızın tavanını korumaya almalıyız.

Off Road Aksesuar sitemdeki bu yazıda Roll Cage Nedir? ve Roll Cage’nin Önemi hakkında kendi bildiklerimi anlatmaya çalıştım. Umarım faydalı bir içerik olmuştur. Hoşça Kalın… 

Bir önceki; Off Road Vinç başlıklı yazımı okudunuz mu?

Off Road Vinç

Off Road araçlarında olması gereken en önemli aksesuarlardan biridir, Off Road Vinçleri. Arazinin zorluk derecesine ve yaptığınız off road leveline göre off road aksesuarları değişkenlik gösterebilir. Bazı aksesuarlar gerekmeye bilir. Ancak Vinç’siz off road aracı olmaz. Arazinin seviyesi ne olursa olsun, araçlarımızda ilk bulunması gereken aksesuar vinçlerdir.

Off Road Vinçleri farklı birçok marka tarafından üretilmektedir. Şüphesiz Warn bunların en başında gelen vinçtir. Kalitesini tüm dünyaya kanıtlamış olan bu markadan sonra diğer off road vinçleri sıralanılabilir. Off road vinç marka ve modelleri hakkında detaylı yazılarımız, ilk olarak temel off road aksesuarları tanımladıktan sonrasında sitemizde yayınlanacaktır. Off Road Vinç markaları, özellikleri, kalite ve fiyat kıyaslamaları hakkında ilerleyen günlerde yazılar yazacağım. Ama şimdilik şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki, piyasada ki her ürüne güvenmeyin. Çünkü off road sert bir spordur ve vinç ihtiyacımız olduğunda bizi kurtaracak en önemli off road modifiye ürünüdür.



Off Road Vinç Seçimi: 


Off Road araçlarınızda vinç seçimi yaparken çok dikkatli olmalı ve aracınızın karakteristik yapısına göre vinç tercih etmelisiniz. Vinçler Libre denilen bir ölçü birimiyle sınıflandırılır. Libre veya diğer adıyla LBS Amerika’da kullanılan ağırlık ölçü birimidir. Libre hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak için; Wikipedia Libre sayfasını inceleyebilirsiniz.

1 Libre (LBS) = 453,59237 gram’dır. Yani 1 Kg = 2,2 LBS’ye tekabül etmektedir. İşte off road vinç tercihinizi yaparken hesaplamanız gereken en önemli kriter budur. Off road araçlarının üzerine eklenilen ek donanımlar yüzünden ağırlıkları fabrik çıkış ağırlıklarından çok daha fazladır. Hemen her off road aracının kendine özgün donanımları, aksesuarları vardır. Tabi hal böyle olunca her aracında kendine özgü bir ağırlığı vardır. En sağlıklı ölçümü aracınız off road donanımı bitmiş halini tarttırarak bulabilirsiniz.

Aracınızın ağırlığını ölçtükten sonra onu 6,4 değeriyle çarpmalısınız. Bunun nedeni, aracın arazide battığında maksimum sürtüneceği yerde, oluşabilecek ağırlığını yaklaşık olarak hesaplamaktır. Yani aracınızın ağırlığını 6,4 ile çarptığınızda; hem KG birimini Libre’ye çevirmiş oluyorsunuz, hem de aracın arazide maruz kalabileceği maksimum sürtünme kuvvetini hesaba katıyorsunuz. Off Road Vinç alırken bu anlattığım 6,4 sürtünme katsayı değeri; tüm dünyada kabul edilmiş bir kriterdir. Bu değere göre off road vinçlerinizi seçebilirisiniz.

Off Road Vinç Libre değeri Hesaplaması: 


  • Aracımuzın off road aksesuarları takılı ağırlığı: 2300 Kg olsun. 
  • Off Road Vinç Libre Değeri: 2300 Kg X 6,4 = 14700 Libre’dir. 
  • LBS değeri 14700 çıkan bir aracın alması gereken vinç ölçüsü ise, 16800 LBS’dir.

Off Road Vinçleri genelde; 7000 LBS, 9000 LBS, 12000 LBS, 16800 LBS gibi değerlerle satılmaktadır. Yukarıda anlatılan değerler dünya tarafından kabul edilmiş kriterler olup, ülkemizde araçların vinç değerleri hesaplanırken ağırlık direk 2,5 ile çarpılır sonrada 2 ile çarpılarak Libre (LBS) değeri hesaplanır.

SONUÇ: 


Eğer bir off road aracınız var ve vinç almayı düşünüyorsanız. Öncelikle bu işi bilen insanlarla sohbet etmenizi öneririm. Bu sadece off road vinç konusunda değil, tüm off road aksesuarları için geçerlidir. Piyasada çok fazla gerçek libre değerini göstermeyen vinçler bulunmaktadır. Off road vinçleri bu markalar ve üzerindeki yazan LBS değerlerinden daha çok, kullanıcıların görüş ve önerileri dikkate alınarak seçilmelidir.

Off Road Vinç kullanımı, teknikleri ve bakımı ise ayrı konulardır. Bu konularda ilerleyen günlerde açacağım başlıklar içerisinde detaylı bilgiler vereceğim. Offroadaksesuar.Blogspot.com sitesi; Off Road Vinç başlıklı yazımızın sonuna geldik. Sitemizde bir önceki Off Road Aksesuar Sitesi hakkında açıklama yapmıştık. Dilerseniz bu makalemizi okuyabilirsiniz.

Off Road Aksesuarları Sitesi Hakkında Açıklama

Değerli Okurlarım; Offroadaksesuar.Blogspot.com web sitesi açılalı bir kaç gün olmasına rağmen, spam içerik şikayetleri nedeniyle Google tarafından incelenmeye alınmıştır. Bu yazımda bu şikayetlerle ilgili ufak bir açıklama yapacağım.

Öncelikle şunu demek istiyorum ki bu sitenin tek amacı off road severlere, off road sevdalılarına ve bu spora yeni heves edenlere; off road aksesuarları'nı tanıtmakdır. Kendim ilk off road yapmaya başladığımda, bu parçaların ne işe yaradığını anlatan bir web sitesi yoktu önümde. Doğal olarak o hevesle önüme hangi parça geldiyse aldım taktım aracıma, bu parçalarınbir çoğu şuan kullanılmamakta. Bunun nedeni ise, önümde okuyacağım ve bu aksesuarların ne işe yaracağını öğrenebileceğim bir kaynak yoktu. Bilinçsiz ve kalitesiz malzemelerden dolayı oldukça kazık yedim. Kendim gibi ilk hevesle bu işe başlayıp, önleriden bir kaynak olmadığı için paralarını boşa harcayan birçok adam tanıyorum. Yaptığım bu tespit doğrultusunda Offroadaksesuar.Blogspot.com adresinde yazmaya karar verdim.

Bu sitede off road araçlarını modifiye ederken dikkat edeceğiniz hususlar, off road modifiyesine nereden ve nasıl başlayacağınız gibi konular ve mevcut tüm aksesuarların tek tek tanıtımı olacaktır. Google'ye şikayet edenlerin kim olduğunu bilmiyorum ama birileri bu blogun açılmasından rahatsız olmuşlar ki; 3 günlük ve hiç bir maddi beklentisi olmadan insanlara bilgi vermek amaçlı açılan bir siteyi "spam" içerik diye şikayet etmişler. Yalnız bu şikayet eden kişilerin bilmedikleri tek şey var, o da Google'nin doğru bilginin yanında olan bir sistem olduğu gerçeğidir.

Aslında blogum tam tersi, özgün içerik ve kendi alanında Türkiye'de daha önce hiç yazılmamış konularda bilgi vermek amaçlı açılmış bir sitedir. Ben off road aksesuarları ve araçların modifiyesinde kullanılacak parçaların özellikleri hakkında yazılar yazmaya devam ediceğim. Merak edenlere duyurulur...

Saygılar...!




Off Road Port Bagaj

Off Road Aksesuar sitemize hoş geldiniz, bu yazımda Off Road araçlarının olmazsa olmazı Port Bagaj’lar konusunu irdeleyeceğim. Off Road Port Bagaj’ın gerçekten bir arazi aracında olup olmaması gerektiğini konusuna değineceğim. Ayrıca Off Road Port Bagaj Nedir? İyi bir port bagaj nasıl olmalıdır? Gibi sorulara cevap vermeye çalışacağım. Aracımızın üstüne eşya koymak ve taşımak için kullanılan bu aksesuarı bu yazımızla beraber, amaç ve görevleri hakkında bilgiler edineceksiniz.

Off Road Port Bagaj Nedir? 


Hemen her marka arazi aracı için off road port bagajları üreten firmalar bulunmaktadır. Fiyatı oldukça yüksel olan bu aksesuarları iyi bir demirci ustası bulup kendinizde yaptırabilirsiniz. Boşuna sırf marka diye 2 bin ile 3 bin Türk Lirası arasında değişen port bagajları almak zorunda değilsiniz. Port Bagaj nedir? Sorusuna cevap verdiğimize göre, gelelim ikinci sorumuz olan, iyi bir port bagaj nasıl olmalıdır? Sorusuna;

İyi Bir Port Bagaj Nasıl Olmalıdır? 


Aslında bu sorunun cevabı gayet basittir. Çünkü off road port bagaj aracımızın arazi kabiliyeti yükselten bir aksesuar değil, aksine yaptığı ağırlıktan dolayı off road kabiliyetlerini azaltan bir aksesuardır. İyi bir port bagaj nasıl olmalıdır? Kesinlikle uygulamada kullanılan demir borunun sağlam ve iyi bir ustalık ile işlenmesi gerekmektedir. Ayrıca kaynak yerlerinin özenle imal edilmesi iyi bir port bagaj yapmaktaki ana kuraldır.

 Port Bagaj aksesuarının Off Road’daki önemi nedir? 


Bu sorunun cevabı gayet açık olarak YOKTUR diyebiliriz. Off Road Port bagaj yük taşımaya yarayan off road aksesuarları kategorisindedir. Ne gibi durumlarda kullanabiliriz, mesela kamplarda odun taşımak için veyahut uzun soluklu off road gezilerimizde aracımızın içerisine sığmayan eşyalarımızı koymak için port bagaj aksesuarını kullanabiliriz.

Bu anlattıklarımdan yola çıkarak açık bir şekilde ifade etmeliyiz ki; port bagaj off road araçlarının arazideki kabiliyetlerini sanılanın aksine olumsuz yönde etki etmektedir. Pekiyi o zaman neden birçok off road aracında port bagaj aksesuar uygulaması mevcut sorusuna verilebilecek tek yanıt ise, ŞEKİL’dir…

Özellikle Türk insanı için vazgeçilmez olan güzel görüntü kavramı off road camiamızda da geçerlidir. Tabi bu konuda kimseye haksızlık etmememiz gerek herkes aracının güzel olmasını ister. Ancak port bagaj bana göre bir off road aksesuarı değil kamp aksesuarıdır. Evet, yazımın başlığını Off Road Port Bagaj yaptım ama bunun nedeni sadece bu yazıyı okuyacak olanların dikkatini çekme isteğimdir. Port bagaja vereceğiniz paralar ile gidip çok daha işlevsel off road aksesuarları alabilirsiniz.

Off Road Port Bagaj aksesuarını aracınıza takmak istiyorsanız, hemen her marka 4x4 port bagajı üreten firmalarla irtibata geçebilir veya iyi bir demirci ustası bulup kafanızdaki port bagaj projesini kendisine anlatarak, akseusara sahip olabilirsiniz. 

 Bir yazımızın daha sonuna geldik, umarın off road port bagaj makalem bu işe yeni başlayan arkadaşlara yararlı olmuş ve olacaktır. Bu yazımda okurlarım için; port bagaj nedir? ne işe yarar? off road için gerekli midir? ve iyi bir port bagaj nasıl olmalıdır? gibi konulara değindim. Yazıma katkı sağlaması amacıyla off road port bagaj fotoğrafını bu içeriğin altına ekliyorum.



Bir önceki Off Road Snorkel isimli makalemde, snorkel nedir, snorkel nasıl çalışır, snorkel ne işe yarar gibi konular hakkında bilgiler verilmektedir.

Off Road Snorkel

Merhaba Off Road Aksesuar Sitesinin Değerli Okurlar... 

Bu blog sayesinde sizlere ilk önce Off Road araçlarında kullanılan parçaları işlev, özellik ve arazi kullanımlarına göre anlatacağım ardından da, bu parçaları hangi markaların ürettiğine ve Off Road Aksesuar’ına nereden sahip olabileceğimiz gibi konulara değineceğim. Off Road Snorkel başlıklı yazımda, Snorkel Nedir? Snorkel Ne İşe Yarar? Snorkel Nasıl Çalışır? Gibi sorulara cevap vereceğim. Bu sayede Off Road’a yeni heves eden arkadaşlarımızın bilgileneceğini düşünüyorum. Evet, söz fazla uzatmadan yazımıza başlayalım o zaman;

Snorkel Nedir? 

Snorkel; iki hava girişi olan bir borudur aslında. Tek ucu off road aracının hava filtresine bağlanırken, diğer ucu aracın en yüksek noktasına kadar ulaşır. İşte Snorkel’in aracımızın motoru için verdiği hayati önemde burada başlar.

Off Road gezilerinde doğanın önümüze nasıl engeller çıkaracağını kestiremeyiz. Bir orman yolundan giderken önümüze derinliğini bilmediğimiz bir su birikintisi çıkabilir. Snorkel aksesuarı olmayan bir araçla buraya girmek, çok büyük bir risktir. Eğer suyun derinliği motorun hava alan ızgaraya ulaşırsa, aracınızın motoru hava yerine su emer ve saniyede tüm pistonları kopartır. Su emmiş ve pistonları kol çıkartmış bir motoru tamir etmek ise, neredeyse motoru sıfırdan yapmak gibidir. İşte snorkel bu yüzden araçlarımızda hayati önem taşır.

Snorkel Nedir? Sorusuna cevap verdiğimize göre ikinci sorumuza geçebiliriz;

Snorkel Ne İşe Yarar? 

Snorkel yukarıda bahsettiğim derin su geçişlerinde, su seviyesi motorun havalandırma ızgarasına geldiğinde aracınızın motorunun havayı snorkelin diğer ucundan, yani aracınızın en tepe noktasından almasını sağlar. Yani su geçişlerinde snorkelsiz araçlar hava yerine su emerken, snorkeli olan aracın motoru hava emmeye devam eder.

Bu konuda sorabilirsiniz, aracın snorkel olsa da su seviyesi motorun hava ızgarasını ve dolaylı yoldan hava filitresine geldiğinde motorun su emmesi gerekmez mi diye. Bu sorunun cevabı aslında basit bir fizik kuralından ibarettir. Bu durumda motor daha kolay emebileceği tarafı, yani havayı seçer.

Snorkel ne işe yarar? Sorusuna cevap verdiğimize göre yazımın başlığında belirttiğim üçüncü soruya geçebiliriz;

Snorkel Nasıl Çalışır? 

Snorkel’in çalışması için her hangi bir mekanizması yoktur. Yukarıda da bahsettiğim gibi motorun tamamen daha kolay emebileceği tarafı seçmesi, snorkelin çalışma prensibini oluşturmaktadır. Bu durumda her hangi bir pimaş borusundan imal edilen snorkel ile binlerce TL verilerek alınan snorkel aynı görevi görür. Aradaki tek fark görsellik ve kalitedir.

Off Road Snorkel başlıklı yazımda Snorkel Nedir? Snorkel Ne İşe Yarar? Ve Snorkel Nasıl Çalışır? Gibi sorulara dilimin döndüğünce cevap vermeye çalıştım.

Off Road Aksesuar sitesinde yayınlanan Off Road Tamponu isimli makalemde; off road tamponları ve off road aksesuar konularında hakkında bilgiler vermiştim.

Böylelikle bir yazımızın daha sonuna geldik değerli Off Road Aksesuar okurları, bir sonraki makalemizde görüşmek dileğiyle. Çamurunuz Bol Olsun!

 

Off Road Tamponu



Merhaba Off Road Aksesuar Sitesinin Değerli Okurlar...

Bu yazımda sizlere off road tamponu nasıl olmalı? İyi bir off road tamponunda bulunması gereken özellikler nelerdir? Ve off road tamponlarının işlevleri hakkında bilgi ve tecrübelerimi paylaşacağım.

Off Road Tamponu ne işi yarar? 

Off Road Tamponu arazide araç kullanırken, önümüze gelen engelleri aşmamız esnasında aracımızın hasar görmemesine sağlar. Ayrıca aracımıza vinç takmak için özel ve kullanışlı bölümleri olur. Off road tamponları bu bölümleri takılan vinçler arazide battığımızda bizleri kurtaracağı için, kolay kullanılabilir bir şekilde konumlandırılmalıdırlar.

Off Road Tamponları ön ve arka olmak üzere, aynı normal araç tamponlarındaki gibi ikiye ayrılır. Genellikle 4 veya 6 mm saçtan imal edilen tamponlar, bizlerin arazide kullanacakları en önemli off road aksesuarları’nın başında gelmektedir.

Off Road Tamponu alınmalı mı yoksa yaptırılmalı mı? 

Bu soruya her iki seçenekte kaliteliyse olur diyerek cevap vermek istiyorum. Off road tamponu seçerken en önemli noktanın işlevi olduğunu sakın unutmayın. Bu yüzden aracın uzaklaşma ve yakınlaşma açısını bozacak off road tamponları almaktan veya yaptırmaktan vazgeçmelisiniz. 4 veya 6 mm saçtan imal edilen ve belirli kriterlere göre önceden projelendirilerek cnc tezgah kullanılarak kesilmiş off road tamponları ülkemizde birkaç işinin ehli usta tarafından gayet iyi bir şekilde yapılıyor. Ayrıca imalattan sonra normal boya yerine elektrostatik boya kullanılarak uzun ömürlü bir off road tamponu imal etmiş olursunuz.

Hazır tamponlarda ise zaten hemen her marka ve modele göre birçok firma bulunmakta. Off road aksesuarları satan sitelerden kendi aracınıza en çok yakışacak olan modeli seçerek sipariş verebilirsiniz.

Off Road Tamponu alırken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? 

Arazide yol alırken araçlarımızın yakınlaşma ve uzaklaşma açıları bizim için çok önemlidir. Şöyle ki; iyi yaklaşma açısına sahip bir off road tamponu ve kötü açılı bir off road tamponunu aynı marka, model ve diğer tüm off road aksesuarları aynı şekilde olan bir araca takalım. Dik bir inişin ardından gelen ani çıkıştı bir aracın önü bile değmeden geçerken, acısı kötü olan tamponlu araç aynı yerde çakılacaktır. Bu yüzden off road tamponu alırken dikkat edeceğiniz en önemli hususların başında ön tamponun yakınlaşma açısı, arka tamponun ise uzaklaşma açısı olmalıdır. Ne yazık ki ülkemizde benim gördüğüm insanlar işlevsellikten daha çok görünüme önem veriyorlar. Bu yüzden arazide çuvallayan birçok tampon görüyorum.

Eğer bir off road tamponu imal ettirecekseniz, fotoğrafı alıp ustaya getirmeniz yetmez. Tamponda kullanılacak malzemenin cinsini, projesini kendiniz belirlemelisiniz. Yoksa arazide ilk vurmada elinizde kalan bir tamponunuz olur ki bu kimsenin hoşuna gitmez.

Off Road Tamponu isimli makalemde sizlere off road tamponları, off road aksesuarları ve off road hakkında kısa bilgiler vermeye çalıştım. Umarım faydalı olabilmişimdir.

Off Road Aksesuar Tanıtım Açılmıştır

OffroadAksesuar.Blogspot.com sitesi okumuş olduğunu yazıyla beraber aktif yayın hayatına başlamıştır. Sizlere biraz sitemizin içeriğinden bahsedeyim. Türkiye'de sürekli gelişen ve yaygınlaşan bir spor dalı olan off road hakkında özgün ve güncel içeriklerin bulanacağı bir web sitesi inşaa etmeye çalışacağım. Bunun yanında 4x4 araçlar için en güzel aksesuarların tanıtımlarını yapacağım.

Offroad denilince akla nedense ilk aksesuarlar gelir. Bir çoğumuz şanzıman oranını veya diferansiyel kilidini düşünmeden, büyük lastik ve aksesuar almanın hedefine düşeriz. Tabi ki araçlarımızın güzel görünümleri bizler için çok önemli. Ancak sağlıklı bir off road modifiyesinde görüntünün yeri en son gelir. İşte bu konularda blogumda kendi görüş ve düşüncelerimi yazacağım.

Ayrıca farklı marka ve modellere göre tampon, vinç, snorkel ve diğer aksesuar modellerinin tanıtımlarını yapacağım. Off road modifiyesi için gerekli bilgileri, parçaları nerelerden tedarik edebileceğiniz gibi konulara değineceğim. Türkiye'de bir kaç sene önce, insanların 4x4 araçlar alıp off road modifiyesi etmeleri neredeyse imkansızken; günümüzde bir çok farklı şirket ülkemize off road modifiyesi için gerekli aksesuar ve teknik malzemeleri getiriyor. Sitemde sizlere hangi offroad aksesuarları nerede bulabilirsiniz? Her marka araca offroad aksesuarları üreten firmalarıdın tanıtımlarını yapacağım. Bu sayede artık araçlarınızı off road modifiyesi ederken daha az zorlanacağınızı düşünüyorum.

OffroadAksesuar.Blogspot.com - Offroadcu'ların Off Road Rehberi olmak için kolları sıvamıştır. Bizleri takipte kalın.

Çamurunuz Bol Olsun...